Mit érdemes átgondolni?

Mielőtt elkezdi költségekbe verni magát érdemes alaposan átgondolni, hogy mit is szeretne, anyagilag mi is fér bele a keretbe. Hosszú évek tapasztalatai azt mutatják nagy általánosságban úgy indulnak neki a festésnek, hogy kell 1 vödör festék néhány ezer forintért, két szorgos kéz és már kész is.

Azonban érdemes előre tervezni, hiszen akár hosszú évekig is az elkészült munkát látjuk szeretett otthonunkban, amiben kellemesen és kényelmesen szeretünk élni.

Három nagy csoportra tudjuk bontani a festéssel járó felújítást:

Tisztasági festés, részleges felújítás és a teljes felújítás

Tisztasági festés: 1-2 évente szükséges, igénybevételtől függően kisebb falhibák kijavításával.

Előnye: Gyorsan elvégezhető, viszonylag kevés anyagi ráfordítással megújíthatjuk lakásunk, házunk falfelületeit.

Részleges festési felújítás: 4-5 évente ajánlott, itt már szakember mindenképpen szükséges az elvégzendő munkához. A szakembernek van meg a megfelelő szakmai tapasztalata, szerszáma az elvégezendő munkához. Jelentős anyagi megterhelést jelenthet a családi kasszának, hiszen  munkadíjjal és több anyagköltséggel jár, a ráfordított időről nem is beszélve, ami a felújítás  kényelmetlenségével jár.

Teljes festés felújítás: 8-10 évente kimondottan ajánlott, itt a szakember már egyáltalán nem nélkülözhető, a régi festékrétegek, tapéták eltávolítása elengedhetetlen. Ilyenkor általában már más szakmák is jönnek, kőműves, villanyszerelő, aktuálissá válhat burkolatok cseréje, szaniter csere, asztalos munkák. Csak a fantáziánk és persze nem utolsó sorban az anyagi keret szabhat határokat. Rendkívül időigényes munkáról beszélünk, ami jelentős anyagi áldozatokkal is járhat, hiszen vissza kell bontani az alapokig a régi rétegeket, az alapot lehetőség szerint megerősíteni, megújítani kell. Csak megfelelő alapra lehet tisztességes munkát végezni, aminek az eredményét évekig látni fogjuk.

Ne feledkezzünk el a ház külsejéről és környezetéről sem, hiszen ez van legjobban kitéve az időjárás viszontagságainak. 2 évente erősen ajánlott a fa ápolása/kezelése, mert csak így képes megvédeni a faanyagot az elöregedéstől, korhadástól.