Festék és tapéta kiválasztása

2021.09.04

Mit kell tudni a mintákról?

A tapéták mintájukkal, textúrá­jukkal és színhangsúlyaikkal fokozzák a vizuális hatást. Tapé­tázással alapvetően meg lehet változtatni egy szoba stílusát. Például egy erős hatású absz­trakt minta azonnal modern be­nyomást kelt, míg az apró virág­mintás fal hagyományosabb ér­zetet kelt.

A tapéták főbb változatai:

A geometrikus minták tartalmazhatnak kockákat, csíko­kat és rácsokat. A nagy geometriai minták merészek és izgatóak lehetnek, míg a kicsik hangulatosak, titokzatosak tudnak lenni. Az erős függőleges vonalakat tartalmazó minták magasabbnak mutatják a szobát.

A nagy minták nyújtják a legérdekesebb látványt. Ugyanakkor a szobát kisebbé és intimebbé teszik.
A sűrű mintázatot a szem együtt látja, és alig érzékeli az egyes mintákat, színeket. Sűrű minta bármilyen szobá­ban használható.


Tervezzük meg a szobát!

A jó terv alkotó módon egyesíti a régit az újjal. Kezd­jük a régi, megtartani kívánt bútorok, függönyök és más tárgyak adatainak összegyűjtésével.

Nem túl feltűnő helyről vegyünk kis szövetmintát. Erősítsük össze a szövetből vett mintadarabokat a szegélyüknél, és készítsünk kárpitos szövet és dra­périaminta-gyűjteményt. Ha lehet, legyen mintánk a faanyagokból és a burkolólapokból is.

A következő lépés, hogy elmegyünk az üzletbe, ahol mintákat gyűjtünk a festékekből és tapétákból. Vágjunk ki érdekes elgondolásokat folyóiratokból is. Amikor a minták összegyűltek, rakjuk szét őket abban a szobában, amelyet át akarunk alakítani. Próbáljuk elképzelni, hogy az új színek és minták hogyan mutatnának a meglévő bútorzat mellett. A legjobb terv az, amelyik nekünk és a családnak is tetszik. Bátran bízzunk saját ízlésünkben!

A színterv elkészítése

A legtöbb szobaterv három alap­vető színminta egyikét alkalmaz­za. Az egyszínű minta egyetlen szín árnyalatait használja (pl. világos és sötétkék). A rokon színminta olyan színeket hasz­nál, amelyek egymás közelében helyezkednek el a színtárcsán, ilyen pl. egy kék és levendulakék színekkel díszített szoba. A ki­egészítő színminta esetében olyan színeket használunk fel, amelyek egymással szemben helyezkednek el a színtárcsán (pl. az őszibarackszín és a kék). Amikor felújítjuk a szobát, a színminták széles választékát használhatjuk, akkor is, ha a függönyöket és a bútorokat nem cseréljük ki.

Egyszínű minta:

Ugyanazon szín különböző árnyalatai. Az egyszínű minta könnyen kialakítható és pihentető látvány. Kapcsolatot teremt két helyiség között, ha ugyanazt az egyszínű skálát használjuk mindkét helyen. A sötétebb kék falak kiemelik a világosabb kék bútorokat.

A festék és a tapéta kiválasztása

Amikor elmegyünk megvásárolni a festéket vagy a tapétát, vi­gyünk magunkkal az áruházba mintát az otthon található bútor­szövetekből, lakástextíliákból.

Sok áruházban dolgozik hiva­tásos lakberendező, aki segít a vásárlónak. A festékválaszték néha több száz különböző színre rúg, és a tapétarészleg is tucat­nyi mintakönyvvel szolgálhat. Az otthonról vitt minták összeha­sonlítása az áruházban talált festékmintákkal és tapétákkal meggyorsítja a választást.

Mindig vigyünk haza néhány festék- vagy tapétamintát a vég­leges döntés előtt. Nézzük meg a mintákat abban a szobában, ahol fel akarjuk használni, és döntsük el, hogy a festékek és minták milyen kölcsönhatásban vannak a bútorokkal. Ne feled­kezzünk meg arról, hogy a szí­nek a különböző megvilágítási feltételek között mást és mást mutatnak, úgyhogy nézzük meg a mintát fényes nappal, felhős időben és mesterséges megvilá­gításban is.

Az áruházban ellenőrizzük a festék- és tapétamintákat nappali és mesterséges fénynél. Az áruházi világítás különbözhet az otthonitól! Vigyünk haza néhány (legfeljebb három) szín- és tapéta­mintát. Minél kevesebb a változat, annál könnyebb a döntés. A festékminta-kártya sötétebbik vége mutatja az alap­színárnyalatot fehér hozzáadása nélkül. Csaknem vala­mennyi fehér adaléktól mentes szín tiszta árnyalatú. Válasszuk ki a megfelelő tapétakönyvet. A gyors átlapozás is elegendő. Időt takarítunk meg, és el tudjuk dön­teni, melyik könyvre van igazából szükségünk.

A festék- és tapétamintákat abban a szobában kell elbírálni, ahol fel akarjuk használni őket. A színmintákat tartsuk függőlegesen, hogy megkétszerezzük az utat, amelyen a fény a fal felületét eléri. A tapétamintákat ragasszuk fel arra a falra, amelyen fel akarjuk használni. A végleges döntés előtt vágjunk le egy nagy tapétadara­bot a 24 órás vizsgálathoz. Az áruházak rendszerint mintákat adnak, vagy megengedik, hogy kölcsönvegyük a mintakönyvet.

A 24 órás teszt

A megvilágítás befolyásolja a színt. Úgy tudjuk elbírálni, hogy a festék vagy a tapéta valójában hogy fog mutatni, ha nagy mintát függesztünk a falra, és időről időre ellenőrizzük a következő 24 óra folyamán. Jegyezzük meg, hogyan változnak a szí­nek különböző megvilágításban.

Ha a szobát leggyakrabban adott napszakban használjuk, a színt abban az időben kell gondosan megvizsgálni. A festék és tapéta más árnyalatot fog mutatni ott­hon, mint az áruházban. A bútorok, a faanyag és a virágok színe visszaverődik a falról, megváltoztatva a falak tónusát. Az izzólámpa általában sárgás tónust ad, bár a villany­körte és a lámpaernyő fajtája módosíthatja a színárnyalatot.